ROT-avdrag

En fördel för dig som står inför fönsterbyte är att du kan nyttja ROT-avdraget då du anlitar en professionell hantverkare. Det är ett avdrag på 30% av den totala arbetskostnaden, upp till max 50 000 kr per år och individ. Det är något som inte bara gynnar arbetsmarknaden utan även dig som står inför ett fönsterbyte, eftersom du har råd att anlita professionella hantverkare som kan utföra arbetet så att det blir rätt och riktigt från början.

Det finns lite sådant som är bra att veta angående ROT och när man kan ansöka om avdraget, men vi tänkte att vi samlar ihop den viktigaste informationen här på sajten åt dig, så behöver du inte jaga vidare längre. Stäm av checklistan utifrån din situation för att ta reda på om det arbetet du har tänkt att utföra kan vara ROT-berättigat.

 • För att kunna nyttja ROT-avdraget så ska du vara 18 år fyllda och bokförd i Sverige.
 • Du måste även vara bosatt i Sverige, eller betala för skatt i Sverige för minst 90 % av den totala inkomsten du har.
 • För att avdraget ska komma med i deklarationen så behöver arbetet vara betalt före årsskiftet.
 • Du måste ha utrymme kvar att nyttja för att få ROT utbetalt.
 • För att kunna dra av för rotarbete måste du även betala tillräckligt med skatt.
 • Du kan ansöka om ROT-avdrag för arbete som har utförts i dina föräldrars hushåll, men endast om du själv är registrerad som delägare eller äger fastigheten helt.
 • I övrigt måste du stå som ägare på den fastighet du ansöker om ROT för.
 • Ett dödsbo kan få ett rotavdrag, men då behöver arbetet vara utfört före dödsfallet inträffade.
 • Den bostaden du söker för behöver du helt eller delvis även bo i. Om du bor dubbelt så räknas båda ställena som bostäder.
 • Det gäller endast för småhus, ägda lägenheter och bostadsrätter – samt fritidshus.
 • ROT-avdrag beviljas inte när det gäller nybyggen eller friliggande byggnader.
 • ROT-avdraget gäller endast arbetskostnaden, och ej material och inköp av fönster.

Utföraren av arbetet måste ha F-skatt eller en A-skatt för att du ska kunna nyttja ROT-avdrag för det arbetet som denne utför med ditt fönsterbyte. Om det är en person med A-skatt som du anlitar så får du göra avdrag för arbetet som motsvarar den arbetsgivaravgift som du ska redovisa i den förenklade arbetsgivardeklarationen.

Hur ansöker man om ROT-avdrag?
Det är hantverkaren eller firman som du anlitar som också ska stå för att skicka in en ansökan om ROT-avdrag till Skatteverket. På den fakturan som du får så ska detta därför vara avdraget i totalsumman, och tydligt redovisat. Hantverkaren kommer att behöva ditt personnummer och även din fastighetsbeteckning för att kunna utföra ansökan, och du får sedan en bekräftelse hemskickad från Skatteverket där du kan se om ansökan beviljats eller inte.Din fastighetsbeteckning kan du hitta antingen om du kollar i köpekontraktet, eller genom att logga in på Skatteverkets hemsida.

Eftersom hantverkaren endast kan göra en preliminär bedömning så har denne rätten att i efterhand kunna fakturera dig mellanskillnaden om det visar sig att din ansökan skulle avslås av någon anledning. Därför är det bra om du redan i förväg kontrollerar med Skatteverket kring vad som gäller för just ditt fönsterbyte, så att du kan känna dig trygg och säker i vad kostnaderna kommer att landa på när allting är slutfört.