Vad kostar det?

När man ska ta fram en prislapp för vad ett fönsterbyte kommer att landa på så behöver man ta hänsyn till ett flertal olika detaljer, vilka alla är avgörande för den slutgiltiga summan. Det är därför helt omöjligt att kunna ge ett ungefärligt pris, eftersom det bara för ett hushåll och ett fönster kan variera mellan 1000 kr och 10 000 kr, beroende på alla dessa detaljer.

Enklast är egentligen att du börjar med att ta fram så mycket detaljer som möjligt om ditt fönsterbyte, och att du därefter begär in offerter på kostnaden. För att verkligen kunna jämföra på ett rättvist sätt så är det viktigt att du lämnar exakt samma offertunderlag till samtliga hantverkare, och att du också ber alla detaljera kostnaderna.

Trä, plast- eller aluminiumfönster
Det första man behöver ta ställning till som påverkar priset är vilket material du har tänkt ha på dina nya fönster. Alla de olika materialen har olika fördelar och nackdelar, och de skiljer sig också en del i pris varför man behöver hitta vad som ryms inom ens budget. Träfönster är exempelvis det fönster som de allra flesta anser vara det estetiskt mest vackra, men de kräver underhåll med åren och de kostar oftast lite mer. Plastfönster kan aldrig riktigt bli lika klassiska som träfönster, men har å sin sida fördelen att de är underhållsfria och är oftast det billigaste alternativet. Man kan även göra en kombination med trä och aluminium, där man köper träfönster som är aluminiumbeklädda – för att bespara lite underhållsarbete.

Glas
Man ska inte tro att det är så enkelt som ”bara glas”. Nej nej, här finns det också otaliga varianter att välja mellan – inte bara i antalet glas (2-glas eller 3-glas) utan även om du ska ha härdat, laminerat eller extra solskyddande glas. Härdat glas är t.ex bra för dig med barn, eftersom det inte efterlämnar några vassa skärvor om det går sönder – utan det krossas. Men vill man hellre ha ett inbrottssäkert glas så är laminerat det bästa alternativet. Utöver detta så finns det även särskilt miljövänliga isolerglas om man vill få ner värmekostnaderna.

Fasad
Beroende på vad du har för fasad på hushållet kan det också skilja sig i pris, då en del fasader kräver mer arbete än andra och en del fasader också innebär större risker.

fonster-3

Tillval
Utöver fönster och glas finns även en hel del olika tillbehör som kan väljas till eller väljas bort i samband med att man ska köpa nya fönster. Persienner, låsanordningar, solskydd, fönsterbleck, spröjs och annat kan påverka prislappen. Men utöver detta kan man även ta fram mer skräddarsydda lösningar för dig som behöver extra skydd mot sol, buller eller inbrott. Eller kanske behöver ta fram en barnsäker lösning för hela hushållet.

Vad kostar en professionell hantverkare?
Vilka priser hantverkare tar ut för arbetet skiljer sig, inte bara från firma till firma utan det är också olika marknadsmässiga priser beroende på vart i landet du bor. Det kan därför röra sig om en timpenning på allt mellan 450 kr till 850 kr, och en del inkluderar även materialpriser i sin timpenning medan andra har detta vid sidan av. Se till att du får jämförbara prisuppgifter.